tiistai 17. heinäkuuta 2012

Helpompaa hengittää – raikasta koti, huolla ilmanvaihto

4 kommenttia:
 
Voin omakohtaisen kokemuksen perusteella kertoa, että ilmanvaihtokanavien puhdistus todellakin kannattaa. Kevään ASTA-messuilla kävelin Suomen IV-puhdistuksen osaston ohi ja tällöin nuori miekkonen huhuili, että onko ilmanvaihtokanavien puhdistus hoidettu minun talossani. Hmm... Tajusin asian olevan ajankohtainen ja jätin yhteystietoni heille, yhteydenottoa ja tarjouspyyntöä varten.

Tämän blogikirjoituksen tarkoituksena on muistuttaa meille kaikille, kuinka tärkeää puhdas sisäilma on. Kerron myös tarkemmin, miten minun luonani ilmanvaihtokoneiston huolto ja –kanavien puhdistus hoidettiin. Vaikkakin kirjoitus saattaa olla tylsähkö, toivottavasti kokoamani tieto on teille hyödyllistä. Kun Suomen IV-puhdistuksen miehet olivat työnsä hoitaneet, astuin kuin eri kotiin työpäivän jälkeen. Raikkaamman ja puhtaamman ilman pystyi tuntemaan. Jo siinä vaiheessa, sekunnin murto-osassa, ymmärsin, että puhdistukseen kuluneet eurot eivät todellakaan menneet hukkaan.

Ennen kuin kerron askel askeleelta kuinka puhdistusoperaatio hoidettiin, tunnustan omat ilmanvaihtosyntini ja toivon olevani hyvä ”huono” esimerkki teille kaikille. Ottakaa siis opiksenne:
  • Pidemmän remontin aikanakin laitteisto tulee pitää päällä, pölyämisestä huolimatta. -> Omalla talolla laitteisto oli pois päällä remontin ollessa käynnissä. Tästä syystä koneiston sisäseinämiin oli muodostunut hometta. Onneksi kuitenkin tämä kaikki on vain historiaa puhdistuksen ja desinfioinnin jälkeen.
  • Ilmanvaihtokoneen suodattimet kannattaa vaihtaa 2 kertaa vuodessa. -> Vuosi asumista takana ja Suomen IV-puhdistuksen ”poijaat” vaihtoivat suodattimet ensimmäistä kertaa talollani. Onneksi, heidän antaman sivistystuokion jälkeen, osaan huolehtia suodattimien vaihdon oikealla aikataululla.



Näin puhdistus ja huolto hoitui:

1. Ensimmäisenä ilmanvaihtokoneisto avattiin ja kennot sekä suodattimet poistettiin. Kuvasta näkyy, että puhdistettavaa löytyi. Hieno ötökkäkokoelma! Yäk!




2. Kaikki ilmanvaihtoventtiilit tukittiin vaahtomuovikorkeilla. Tämän jälkeen kanavat harjattiin työhön tarkoitetulla ammattilaisten laitteella, joka sopii isompiinkin omakotitalokohteisiin. Samaan aikaan ilmanvaihtokoneeseen liitetty tehokas alipaineistaja imi kanavista irronneen lian ja puhalsi sen ulos pihalle.






3. Harjauksen jälkeen kanavat desinfioitiin.

4. Venttiilitkin puhdistettiin pesuaineella ja harjalla. Extratyönä otin venttiilien tiivisteiden vaihdon, sillä tiivisteet olivat jo huonossa kunnossa. Tiivisteen tarkoitus on ohjata ilma nimenomaan kulkemaan venttiilin kautta, ei ilmanvaihtoputken ja katon rajapinnasta.

5. Ilmanvaihtokone ja moottorikin puhdistettiin. Myös uudet suodattimet ja niiden vaihto sisältyi työhön.




6. Lopuksi suoritettiin ilmanvaihdon säätö ja ilmamääristä sain kirjallisen mittauspöytäkirjan. Kaiken kaikkiaan, sain työstä kirjalliset dokumentit, jotka ovat hyvä säilyttää vaikkapa tulevaa talon myyntiä varten.

7. Viimeinen vaihe olikin tulla puhtaaseen kotiin ilmanvaihtojärjestelmän puhdistukseen jälkeen: Suomen IV-puhdistuksen miehet olivat siivonneet omat jälkensä, joten tehtäväkseni jäi vain nauttia puhtaammasta ilmasta.

Seuraavaksi asiaksi aihepiiriin liittyen jääkin tarjouspyynnön kysyminen puhdistuksesta vanhempieni kotiin. Sielläkin tuo viisi vuotta on tainnut jo vierähtää tovi sitten – ja remontin jälkeen ajoitus olisi oikea puhdistukselle. Kysykää tekin oma tarjouksenne Suomen IV-puhdistukselta, vaikkapa heidän nettisivujen kautta. Tapaat heidät myös syksyn ASTA Koti –messuilla Tampereella.

Puhtaamman sisäilman puolesta!


HUOM!!! Mikäli vierailet asuntomessuilla, saat lisätietoa myös Sisäilmaneuvonnasta. Sisäilmainfopiste sijaitsee kohteessa 36 / Deko-Talon Hyvinvointikoti. Kts. messupalvelut/sisäilmaneuvonta

4 kommenttia:

  1. Hyvä kirjoitus ja asiaa!

    Meillä vaihdettiin jo ensimmäisen kuukauden asumisen jälkeen IV-koneen suodattimet - poistoilmasuodatin oli täynnä rakennuspölyä ja tuloilmapuoli keltaisenaan siitepölyä. Seuraava vaihto on suunniteltu syksylle, kunhan siitepölykausi on ohitse.

    Otto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Otto! Mukavaa, että juttu saa hyvän vastaanoton. Omakotitaloasumista blogissani elellään myös, joten "koristetyynyjen siirtelyn" lomaan tällaista informaatiopitoista juttuakin mahtuu väliin. Toivon mukaan joku löytää tarvitsemiaan vastauksia jutustani.

      Poista
  2. Hei,
    Minkä hintainen oli tuo kuvaamasi operaatio?

    Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanon hintaluokan sillä lopulliseen hintaan vaikuttaa moni asia kuten asuinmuoto, rakennusvuosi, neliömäärä/kerrokset, koneen merkki ja malli sekä venttiilien määrä. Hintaluokka on noin 1000 euroa - näin suuntaa-antavana tietona: Talossani on n.240m2, kolme kerrosta ja venttiilejä laskennallisesti hieman vähemmän per neliö kuin tavallisesti (koska remontissa tehtiin uusia väliseiniä).

      Poista

Mukavaa, kun jätät tervehdyksen! Kiitos ideoistasi ja kommenteistasi.
Tavoitat myös sähköpostilla: johanna[a]talojajatoiveita.fi

*Viestit tarkistetaan ennen julkaisua*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff