keskiviikko 21. joulukuuta 2011

Verhokiskojen toimintaidea / selvennystä

21 kommenttia:
 
Stina kysyi eilen kommentoidessaan lisätietoja verhokiskoista ja niiden ripustustavasta. Siispä ajattelin kirjoitella hieman selvennystä asiaan muutamien kuvien kera. Kuvat eivät ole kovin hyvä laatuisia, mutta toivottavasti ideat tulevat esiin. Kerron omiin kokemuksiini perustuen verhokiskoista ja tarvikkeista. Tapoja on varmasti monia, kuten tarvikkeita, mutta tällaiset ratkaisut olen itse kokenut hyviksi ja toimiviksi.

Verhokiskot toivat ennen edellistä kotiani mieleeni vanhan asunnot järkyttävine lastulevypeitelevyineen. Sain sattumankaupalla edelliseen talooni verhokiskoja edullisesti hurjan määrän ja ihastuin! Niin simppeliä ja eleetöntä + kätevää. Ja oikein käytettynä ei lainkaan vanhahtavaa. Verhotankoja ei tulla enää ikinä kodeissani näkemään. Kiskoilla verhot ovat muun muassa ryhdikkäämmät ja helpompi liikutella. Lisäksi kiskot ovat jatkettavia, joten pitkillekin seinille verhokiskonasentaminen onnistuu sulavasti. Itseäni miellyttäää, että verhot ovat katosta lattiaan ja kiskoilla tämä on helppo toteuttaa.

Verhokiskoilla ripustettaessa tarvitset:
- verhokiskot
- liukuja (jonkin verran liukuja tulee varhokiskon mukana,yleensä)
- ripustuskoukkuja (myös nipsuja voi käyttää, mutta itse en ole kokeillut)
- johonkin, johon ripustuskoukut pujotetaan, yleensä verhoon ommeltava rypytysnauha

Ripustuskoukkuja ja liukuja löytää mm. isommista marketeista. Tee hintavertailua, sillä tietyt merkit (kuten eräs K-kirjaimella alkava) on järkyttävän paljon kalliimpia kuin "perustavara". Tarvikkeita löytyy usein myös liikkeistä, jotka ompelevat verhoja. Rypytysnauhaa on saatavilla esimerkiksi kangaskaupoista ja myös Ikeastakin. Verhokiskot ovat usein esimerkiksi kaihdinliikkeiden valikoimissa. Ikeassakin on oma kiskojärjestelmä, Kvartal.

Ripustuskoukut  vasemmalla, liu'ut oikeallaLiuku pujotetaan verhokiskoon. Liu'un reikään pujoteaan rypytysnauhan läpi asetettu ripustuskoukku. 
Itselläni verhokiskoja on kiinnitettynä sekä kattoon että kannattimilla seinään. Itse pidän enemmän kattokiinnityksestä. Se on mielestäni paljon suoraviivaisempi ja selkeämpi. Kiinnittäminen kattoon tapahtuu ruuveilla kattoa vasten. Kisko on siis ns. samaa tavaraa tuli se sitten kattoon tai seinäkiinnityksellä.

Kiskoja on saatavana esimerkiksi 1- tai 2-kiskoisena, valkoisena ja alumiininvärisenä. Eri vaihtoehtoja kannattaa tutkia. Lisäksi on myös kiskomalleja, jossa on mukana peitelevy, mutta sellaisista en itse pidä.

Yksikiskoinen alumiininvärinen, kiinnitys kattoon.


Kaksikiskoinen valkoinen, kiinnitys kattoon.

 

Kaksikiskoinen, kiinnitys kannattimilla seinään. Itse en kannata tätä "koulukuntaa", mutta olohuoneessa verhokiskoa ei voinut kiinnittää kattoon.

 

Rypytysnauha on "avain onneen" kiskokiinnityksessä. Termi rypytys on hieman harhaanjohtava, sillä rypytysnauhaa ei välttämättä tarvitse rypyttää. Esimerkiksi paneeliverhot saa kiinnitettyä tällä tekniikalla siten, että ei rypytysnauhaa rypytä. Suurimmassa osassa verhoistani rypytysnauha palvelee vain ripustusmekanismina, mutta erityisesti näyttävyyden kannalta ohuimmissa verhoissa rypytyksestä on apua.

Rypytysnauhaa löytyy eri levyisinä sekä kankaisena että "muovimaisena". Nauhan leveys on merkitsevä tekijä, jos haluaa verhoja rypyttää - mitä leveämpi nauha sen "voimakkaammat" laskokset verhon  yläosaan tulee. Valkoista kangasnauhaa on käytetty pääasiassa kaikissa verhoissani paitsi läpikuultavissa, joissa muovimainen läpinäkyvä nauha on parempi vaihtoehto.

Kuva verho "takapuolelta".Mikäli haluaa, että verhot peittävät riputuskiskoa eli eivät roiku vain kiskon alla, ei rypytysnauhaa kannata ommella aivan verhon yläreunaan. Riippuen kiskosta ja ripusteista, on sopiva ompeluvara on 1-2cm. Tämä kannattaa kuitenkin mitata, ettei rypytysnauha tule liian alas ja verhot "kurtulle" kattoa vasten.

 

Näissä verhoissa rypytysnauha olisi voinut olla hieman alempanakin. 

 

Muutamassa huoneessa olen käyttänyt kaksikiskoista versiota, sillä tiedossa oli, että huoneisiin tulee  läpikuultavat verhot ja niiden taakse yksiväriset verhot. Muissa tapauksissa suosin yksikiskoista. Se riittää vallan mainiosti.
Kerron mielelläni lisää aiheesta kommenttikentässä, jos jonkin seikka jäi vielä askarruttamaan. Kyskää siis rohkeasti.

21 kommenttia:

 1. Tämähän olikin mielenkiintoinen ja kovin ajankohtainen aihe meille. Löysin tieni sivuillesi Bottna verho googlauksella. Mutta tämä verhokisko aihe osuin minuun täysin. Tuollaisen ruuveilla kattoon kiinnitettävän kiskon voisin itsekkin ottaa olohuoneeseemme. Mahtaakohan noita saada ihan rautakaupasta? Ja lisäksi olen pohtinut mitä nuo ihme koukerot kiinnikepussissa ovat. No löytyihän niillekkin täältä selitys. Ilmeisesti ne pitää jotenkin kiinnittää rypytysnauhaan..?

  VastaaPoista
 2. Laura: Mukavaa, että sait lisää tietoa postauksestani. Melki sanoisin, että rautakaupasta ei tällaista kiskoa saa. Heillä voi olla jotakin kalliimpaa kiskoa valikoimissa tai sitten lyhyempiä "pätkiä". Mutta uskoisin, että lähes kaikista sälekaihtimia myyvistä kaupoista kiskoja saa noin 1 viikon odotuksella. "Koukerot" pujotetaan rypytysnauhassa olevien "taskujen/lenkkien" läpi ja tällä tavoin ripustuskoukku pysyy kiinni verhossa.

  VastaaPoista
 3. Kiitoksia lisätiedoista. Palasinkin tänne kurkistelemaan että minkälainen tuo kisko oikeastaan olikaan, kun en tosiaan ihan tavallisessa kaupassa ole törmännyt. En halua meillä verhoja peittämään ikkunoita, oikeastaan vaan ikkunoiden väliin. Ja pohdinkin että onko kisko liian silmiin pistävä jos sen laittaa koko seinälle? Oletko itse laittanut koko seinälle vai ainoastaan siihen kohtaan johon verhon haluat?

  VastaaPoista
 4. Laura: Itselläni kiskot ovat koko mitalla, vaikkakin omassa kodissanikin verhot ovat vain ikkunoiden "sivussa". Erityisesti nuo 1-kiskoiset kattoon asennettavat kiskot eivät ole silmiinpistäviä. Ainoa paikka, jossa itselläni nuo kiskot näkyvät selkeämmin, on olohuone. Siellä kaksoiskisko on kiinnitetty seinään. Muuten mielestäni ovat kohtuulliset huomaamattomat.

  VastaaPoista
 5. Hei,

  kiskoja olen itsekin pariin huoneeseen kotonani suunnitellut. Onnistuukohan niiden kiinnittäminen mdf-paneelikattoon? Oletko itse kiinnitellyt sellaiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Paula. Itse en näe syytä miksei kiskoja voisi kiinnittää MDF-paneeliin. Kunhan kiinnitysruuvit ovat materiaaliin soveltuvat. Itsellä kattomateriaaleina on ollut betoni ja puupaneeli. Kiinnitysohjeet voi tarkentaa kyseiselle materiaalille myyjältä - kyllä myyjien tulisi tietää oikeat metodit.

   Poista
 6. Verhojen virittely johdatti tänne - onko sun käyttämät kattokiinnitteiset kiskot useammassa pätkässä, vai koko pituuden mittainen yksi kisko? Laitoin itse just ikean kvartal-kiskoa kattoon kiinni ja en ymmärrä miten se onnistuis pitempään seinään. Kisko on muistaakseni 140 cm pätkissä ja pätkät pitää liittää yhteen ennen kattoon kiinnittämistä. Noin neljän metrin seinälle meni siis kolme pätkää ja tarvittiin kolme ihmistä kannattelemaan koko kisko kerralla katonrajaan. Kiskonpätkiä ei pysty yhdistelemään katossa, koska yhteen liittämismekanismi on kiskon yläpuolella ja siis kattoa vasten. Ootko ehkä löytänyt verhokiskoa (kattoon kiinnitettävää) jota voi jatkaa, kun eka kiskonpätkä on jo katossa?
  Terveisin "suunnittelen 4 x 6 m huoneeseen yhtenäistä verhokiskoa kulmakiskolla"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terve, minun kiskoni ovat yhtä kappaletta, paitsi olohuoneessa, sillä siellä pituus ylitti tuon maksimipituuden (maks. taitaa olla 4 tai 5 metriä). Kattoon kiinnitettäessä useampaa pätkää ei tarvitse erillistä liitintä (tai itse en ainakaan ole käyttänyt) vaan kiskon pää asetetaan vaan toisen kiskon päätä vasten. Tässä tietenkin pään leikkausjälki pitää olla kohtuullisen suora. Eli on helppo jatkaa katossa. Kulmapalasta minulla ei ole omakohtaista kokemusta, mutta mielestäni toimii samalla idealla.

   Poista
 7. Hei!
  Ostin juuri kahdet Silentgliss kiskot, jotka pitää saada kattoon kiinni. Kummallakin kiskolla mittaa 3,40m. Miten kisko saadaan kattoon kiinni kattokannattimilla? Verhojen kanssa kun ei tullut asennusohjeita :) ja minulla on seuraavanlaiset tarvikkeet: päätysuojus silmulla 4kpl ja monen monta kattokannatinta! mihin se päätysuojus laitetaan?

  t. Apua

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt en kyllä valitettavasti osaa auttaa. Omat kiskoni on kiinnitetty kattoon ruuveilla. Näille ruuveille on ollut kiskossa valmiina reiät.

   Poista
 8. Moi,
  kiitos mielenkiintoisesta verhokisko postauksesta. Kiinnostuin hankkimaan mahdollisesti meillekin enkä aina verhotanko ratkaisua. Saako udella mistä olet kiskot hankkinut? Onko valmistajilla eroja?

  VastaaPoista
 9. Moi!
  Ajatuksia herättävä postaus verhokiskoista, en ole itse edes tätä aiemmin harkinnut hankkivani ikinä kiskoja. Mutta olohuoneen verho-ongelmaani saattaisi olla tässä ratkaisu. Saako udella mistä hankit kiskot? Tai osaatko sanoa onko valmistajilla eroja mm. toimivuudessa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eri valmistajien eroista en osaa sanoa. Omat kiskoni ostin Tampereelta muistaakseni Kaihdinmaailmasta. Verhokiskoja on olemassa myös sellaisia, joissa liuku ei kuljekaan kiskon sisässä vaan kiskon päällä (siis hieman samaan tapaan kuin sormus liuetetaan sormeen, mutta tietenkin liuku on erimuotoinen). Tällaista versioita en ole nähnyt livenä, joten en osaa sanoa sen toimivuudesta. Itse olen edelleenkin tyytyväinen kiskoihini ja varmasti samaan tapaan verhoja ripustetaan jatkossakin tulevissa kodeissani.

   Poista
 10. Aloin kans kommentoimaan, kun juuri tämän postauksen avulla meille hankittiin kattoon verhokiskot

  Oulussa löytyi Äimäraution nimeltä mainitsemattomasta rautakaupasta valmiina 5 metrin pätkinä tuollaista alumiinin väristä kiskoa 19,95e hintaan ja myyjä vielä sahasi oikean mittaiseksi pätkän

  Valmiita reikiä ruuveille nuissa ei ollut, mutta suht helpostihan semmoiset itsekin tekee. Liu'ut lisäksi täytyy ostaa erikseen

  Olisi siellä ollu valmiitakin paketteja, joissa oli liu'ut ja olikohan ruuvireiät ja päätystopitkin mukana, samaa hintaluokkaa mutta pituus oli muistaakseni 2,40

  Ja tuo kisko joka tämänkin postauksen kuvissa esiintyy, niin on u-kisko nimeltään ja tämä toinen malli, jossa liu'ut kulkee kiskon päällä, on i-kisko

  Kangaskaupasta sitten taas puolestaan löytyi nuo ripustuskoukut samalla kun verhokankaat ja rypytysnauhat haettiin (nimeltämainitsematon kangaskauppa sisustajantorilla:)

  VastaaPoista
 11. Hei!

  Löysin selkeästä ja kuvin varustetusta ohjeistuksesta avun verhonripustusongelmaani.
  Kiitos avustasi!

  VastaaPoista
 12. Heippa!
  Kiitos hyvistä ohjeista! Kuitenkin jäi muutama kysymys painamaan mieltä:
  - Tiedätkö onko olemassa verhoja, joissa tuo "rypytys" on jo valmiiksi, ettei tarvisi alkaa itse ompelemaan rypytyksiä ripustuskoukkuja varten?
  - Pystyykö perus piilolenkkiverhoja pujottamaan tuohon? Tai ylipäätänsä mitään lenkkiverhoja? Kestävätkö ripustuskoukut?

  T. Epätoivoinen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joissakin verhoissa tuo nauha on jo valmiina, mutta yleensä hinta on silloin huimattvasti kalliimpi. Ikeassa myydään myös ripustusnauhaa kankaisena verho-osastolla "lisävarusteeksi" Ikean verhoihin. Valmisverhoikinkin tuon nauhan voi ompeluttaa vaikka paikallisessa kangaskaupassa ja yleensä hinta on kohtuullinen.
   - Lenkkiverhojen lenkit taitavat olla sen verran isoja, että ei taida onnistua tuo ripustaminen.

   Poista
 13. Moi :)
  Mistä kannattaa etsiä 2-kiskoista kattoon asennettavaa verhokiskoa?
  Bauhaus ja K-Rauta jo tutkittu tuloksetta... :(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moikka Leena! Kaihdinliikkeet yleensä (aika usein) myy verhokiskoja. Soitapa siis lähimpään kaihdinliikkeeseen ja kysäise kuuluuko heidän valikoimaansa. Omat kiskos ovat muistaakseni Kaihdinmaailmasta. Jostain muistan lukeneeni, että he myös lähettäisivät kiskoja rahdilla ympäri Suomen.

   Poista
 14. Minä olen kyllä rypytysnauhojen vihaaja! Eilenkin olisin laittanut uudet verhot heti ikkunaan, mutta eihän se onnistunut, kun rypytysnauha puuttui. Eikä sitä löytynyt kotoa, joten pitää lähteä ostoksille. On harmittavaista ommella kaikkiin verhoihin tuota nauhaa. Muutto tähän kiskoitettuun taloon olikin verhojen osalta ärsyttävää!

  VastaaPoista

Mukavaa, kun jätät tervehdyksen! Kiitos ideoistasi ja kommenteistasi.
Tavoitat myös sähköpostilla: johanna[a]talojajatoiveita.fi

*Viestit tarkistetaan ennen julkaisua*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff