torstai 27. kesäkuuta 2013

DIY aurinkovuode - näin se tehtiin

14 kommenttia:
 
Itsetehty aurinkovuode on vilahdellut jo muutamissa kuvissa, joten kerrotaan myös teille kuinka projekti tapahtui. Ajatus vuoteesta sai alkunsa, kun halusin ison löhöpaikan takaterrasille, jossa olisi tarvittaessa myös suojaa auringolta. Vuode oli helppo ja edullinen toteuttaa, joten rohkeasti puuhastelemaan. Vielä on kesää jäljellä!


Tästä projekti lähti liikkeelle. Työtä nopeuttaakseni, rungoksi vuoteelle löysin kierrätyskeskuksesta sivustavedettävän sohvan rungon. Myös vanha sänky toimii loistavana aihiona. Materiaalin on hyvä olla täyspuuta, joka kestää ulkona.


Ilman mitään "ohjeita" jostain oli aloitettava. Ensimmäisenä lyötiin pystyyn katoksen nurkkatolpat. Kiinnityksessä käytettiin perinteisiä pitkiä ruuveja. Samalla tolpat toimii myös jalkoina, sillä vuoteessa ei ollut jalkoja paitsi etulaidassa. Jalkoja vahvistettiin laittamalla lyhyet tukijalta puutolppien sisäpuolelle kannattelemaan runkoa.

Tolpat ovat 45mmx45mm puutavaraa. Korkeudeksi päätin 250cm. Terassi on korkea, joten korkeampi katos sopii mittasuhteiltaan paremmin terassille. Katokselle riittäisi hyvin korkeudeksi myös noin 200-220cm.


Sitten runko täydentyi tolppien väliin laitettavilla palkeilla. Yläkehikko on valmis.

 

 Alunperin sohvaan kuului päädyntyyliset sivut, joiden varaan sälepohja kootaan. Päätin jättää sivut kuitenkin ostamatta, sillä ne eivät sopineet visiooni. Niinpä päädylle/selkänojalle piti keksiä toinen kiinnitystapa. Tolppien väliinhän sen hyvin sai kiinni tarpeeksi isoilla ruuveilla.


Valmiina maalaukseen. Maalina käytin Teknoksen Futura 3 -pohjamaalia ja Futura 40 -huonekalumaalia, joka käy myös ulos. Pohjamaalauksen jälkeen pintavärin telailin kahteen otteeseen.


Katoksen verhoina päätin hyödyntää äidiltä ylijääneitä paviljongin verhoja. Materiaali oli valmiiksi oikeanlaista ulossopivaa, kiinnitystampit sekä sivuvetoketjut lisäksi suurta plussaa.Verhojen ripustamiseen käytin Ikean Räcka verhotankoja, jonka hopeansävy oli munkkipullalla lähes saman värinen käytetyn harmaan maalin kanssa. Tankojen kannattimena on vaatetangon kannattimet, joita saa mm. rautakaupoista.


Aurinkovuoteen pystyy yhä pienentämään niin, että sitä voi käyttää tarvittaessa myös sohvana. Katostolpat kiinnitettiin kokonaan taimmaiseen osaan, joten etuosaa voi liuttaa vapaasti.


Patjat tuli rungon mukana kierrätyskeskuksesta ja niihin vain teetin harmaat puuvillapäälliset. Onneksi patjatkin löytyivät kierrätyskeskuksesta, sillä uusi vaahtomuovipatja olisi maksanut lähemmäs 200 euroa! 

Ja tältä valmis aurinkovuode näyttää! Kuvasta puuttuu vain löhöilijä-Johanna kylmän juoman kera :)


Projektin kokonaiskustannukset olivat (noin):
15€ sivustavedettävän sohvan runko ja patjat
40€ maalit
35€ puutavara
40€ kankaat päällisiin
50€ ompelutyö
10 € verhotangot
10€ verhotankojen kannattimet
0€ verhot
YHTEENSÄ 160€, eipä siis lainkaan hassumpi hinta monikäyttöisestä ja pitkäikäisestä löhöilykalusteesta.

14 kommenttia:

 1. Siis aivan mahtava!!! Kyllä tuossa kelpaa löhöillä :=) Toivotaan vaan niitä aurinkoisia päiviä enemmän ;)

  VastaaPoista
 2. Kyllä kelpaa! Aurinko saa paistaa, mutta tuskaisia helteitä ei mielellään niin kauheasti :) Tai sitten pitää hankkia jo joku allaskin, jossa pulahdella.

  VastaaPoista
 3. Todella upea lopputulos ja hienosti ja luovasti toteutettu diy-projekti. Ihan mahtava...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luovuttaa ja DIY-ideoita riittäisi, kunhan vaan aikaa jostain saisi lisää :) Leikkaa liimaa -jotain uutta jotain vanhaa niin hyvä tulee!

   Poista
 4. Hieno on lopputulos! Olipa kiva nähdä myös vaihekuvat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiitos. Toivon mukaan vaihekuvien avulla joku tarttuu touhuun, sillä vaikeaahan tämä ei ollut.

   Poista
 5. Luin monta kertaa, että aurinkoVOIDE! Siinäpä olisi DYI projektia kerrakseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voiteisiin varmaan reseptejä löytyisikin, mutta mistähän sen UV-suojan saisi =D Toki tuollainen kirjoitusvirhe olisi sopinut minulle, kun usein kirjaimet menevät hyvinkin sekaisin.

   Poista
 6. MAHTAVA! Tämmöinen voisi toimia meilläkin jahka saadaan kiveys-alue valmiiksi. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikun puuhailemaan! Kohtuullisen simppeli ja edullinen projekti, josta tulee paljon mielihyvää pitkäksi aikaa!

   Poista
 7. Siis olen täällä ihan suu auki! Olet mielettömän taitava ja kekseliäs! :D Ihana saada Sinulta arjen pieniä vinkkejä- ihan näin suurta projektia saa vielä minulta odottaa. ;)

  http://vbelieveinyourdreams.blogspot.fi/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, kiitos kaunis! Mukavaa, että blogistani löytyy sinulle ideoita.

   Poista
 8. Upea idea ja toteutus. Tässä taas pitkästä aikaa ehdin lueskella rauhassa toisten blogeja. Tytöt nukkuu ja mä jässähdin niiden viekkuun iPadin kanssa.

  VastaaPoista

Mukavaa, kun jätät tervehdyksen! Kiitos ideoistasi ja kommenteistasi.
Tavoitat myös sähköpostilla: johanna[a]talojajatoiveita.fi

*Viestit tarkistetaan ennen julkaisua*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff