tiistai 25. helmikuuta 2014

Nettiostoksilla vol.2: Ostaminen Ebayssa, vinkkejä

4 kommenttia:
 

[Nettiostamisen teemaviikko jatkuu] Minun ehdoton suosikkiostospaikka netissä on Ebay. Ebay on Yhdysvaltalainen huutokauppayhtiö, jolla on myös paikallissivuja eri maissa kuten Saksassa  ja Iso-Britanniassa. Ebayssa kauppaa voidaan käydä "osta heti hinnoilla" sekä huutokauppamaisesti käyttäen hyväksi automaattista huutohinnan korottajaa. Ebay tarjoaa ostajalle oman ostajasuojansa ja lisäturvaa saa myös käyttämällä maksuvälineenä luottokorttia. Tarkat ohjeet oman tilin luomiseen sekä huutojen tekemiseen kannattaa lukea Ebay:n sivuilta. Tässä minun huomioitani ja vinkkejä  Ebayn käyttöön satunnaisessa järjestyksessä.

 1. Osaa kieli: Jotta tiedät mitä ostat, on tärkeää, että pystyt luotettavasti ymmärtämään tuotteiden kuvaukset. Esimerkiksi tuotteiden kuvauksessa on mahdollisesti voitu kirjoittaa tuotteen olevan viallinen ja ostaessasi sitoudut siihen, että olet tuotekuvauksen lukenut ja ymmärtänyt.
 2. Hakusanat: Ebayssa on miljoonia ja miljoonia eri tavaroita ja esineitä. Jotta löydät haluamasi, hyödynnä mahdollisimman tarkkoja hakusanoja ja -ehtoja, joita voit höllentää, mikäli hakutuloksia ei löydy. Erityisesti ulkomaisilla kielillä on hankala löytää hakusanoja, jotka tuottavat toivotun tuloksen. Voin kertoa, että itse on tullut aika monta uutta saksankielistä sanaa opeteltua, jotta saisin toivottuja hakutuloksia.
 3. Kun huuto päättyy - se päättyy: Monessa suomalaisessa nettihuutokaupassa huutoaika pitenee aina viimeisestä huudosta. Ebayssa huuto katkeaa juuri täsmälleen ilmoitetulla kellonlyömällä. Koska järjestelmä käyttää korotusautomaatteja, voi oman voittonsa mahdollisuuksia parantaa tekemällä ison tarjouksen viime sekunneilla (tottakai sellaisen, jonka olet valmis maksamaan). Hintaa ei kannata nostattaa huutokaupan kuluessa.
 4. Postikulut: Kun kirjaudut Ebayhin, myös maasitietosi kirjautuu. Tällöin kirjautuneena näet suoraan jokaisen tuotteen kohdalla, mitä postikulut olisivat Suomeen. Jos postikuluja ei näy, voit niitä aina kysyä myyjältä Ebay:n viestien kautta. Ota myös huomioon, että aina myyjä ei ole halukas postittamaan ulkomaille.
 5. Make an offer: Joissakin tuotteissa myyjä on antanut mahdollisuuden tehdä tarjouksen tuotteesta, jolloin ei tarvitse odotella huutokaupan päättymistä tai ostaa tuotetta osta heti-hintaan. Tehdessäsi tarjouksen, olet velvoitettu tuotteen ostamaan tarjoamallasi hinnalla, mikäli myyjä tarjouksesi hyväksyy.
 6. Mitä Ebayta käyttää?: Itse käytän Ebay.comia, kun haluan etsiä erikoisempia juttuja, joita kenties pelkästään Euroopasta ei löydy. Esimerkiksi Cynthia Rowleyn pyyhkeet löysin Ebay.comin kautta. Ebay.co.uk:ta käytän yleensä vaateostoksiin, sillä käytettyjä vaatteita kuten iltapukuja löytyy helposti ja niistä ei tarvitse maksaa tullia ja postikulutkin ovat edullisemmat kuin Yhdysvalloista. Ebay.de:ta käytän muun muassa kun etsin käytettyjä vanhoja esineitä, kuten 60- tai 70-luvun designia tai valaisimia.
 7. Käytetty/Pre-loved: Itse käytän paljon hakuehdoissa ehtoa "käytetty", erityisesti jos etsin vanhoja esineitä, huonekaluja tai iltapukuja. Tällöin hakutuloksissa näkyy vain käytetyt tuotteet, joista voi tehdä yksilöllisiä löytöjä.
 8. Etsi EU:sta: Ebay.co.uk:n ja Ebay.de:n kohdalla käytän usein myös hakuehtoa, jossa määritellään, että tuotteen tulee olla myynnissä EU:ssa. Tällöin on helpompi varmistua, että hakutuloksiin ei eksy suurta määrää kiinanhalpatuotantoa, joista myös ostaja on tullivelvollinen (ja jotka usein eivät ole laadullisesti hyvää luokkaa).
 9. Tarkista mitä ostat: Lue kuvaukset, katso kuvat -vaikuttaako kaikki järkeenkäyvältä ja saatko tarvittavat tiedot tuotteen kunnosta ja esimerkiksi mitoista. Vastaa tulee myös tapauksia, että joudut pohtimaan, onko tämä liian hyvää ollakseen totta. Tällöin voit tarkistaa myyjän historian. Onko hän ollut mukana myyjänä jo kauan ja onko hän saanut yleensä positiivista palautetta. Myös käytetty valuutta kannattaa tarkistaa- 100 dollaria on vähemmän kuin 100 euroa ja puolestaan 100 puntaa on reippaasti enemmän kuin 100 euroa.
 10. Shoppaile sielusi kyllyydestä: Olenkin usein sanonut, että se mitä Ebayssä ei ole, sitä en tarvitse! Ebay on täynnä erilaisia vaihtoehtoja ja variaatioita, joista varmasti löytyy itselle mieluinen ratkaisu. Ebay ostoksiin liittyy aina pieni riski, joka ostaessa on hyvä tiedostaa, kun et ole henkilökohtaisesti tuotetta voinut nähdä tai koskea ennen ostopäätöstä. Usein palauttaminen ei ole mahdollista, tai jos on menee postikulut kumpaankiin suuntaan kuitenkin sinun lompakostasi.Vinkkejä voisi listata vaikka kuinka monta. Mikäli sinulla tulee jotakin tiettyä kysyttävää, yritän auttaa parhaani mukaan. Juttusarja jatkuu vielä tällä viikolla. Esimerkiksi  käsittelemme tullausta ja tulliselvitystä sekä tullin maksamista. Kerroin myös parhaimmista nettilöydöistäni. Lisäksi esittelen hyödyllisen Ebay-työkalun, jolla pystyy komeasti tekemään omia haaveshoppailukollaaseja.
 
Mikäli haluat lueskella lisää viihdyttäviä faktoja Ebaysta, klikkaa tähän kirjoitukseen.

Logo lainattu Wikipedia upload.
4 kommenttia:

 1. Minua rupesi mietityttämään tuo tulli. Eikö EU:sta ostettaessa tartte maksaa mitään tullijutskia? Tullauspostausta odotellessa... Tarttee varmaan uppoutua ebayn ihmeelliseen maailmaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. EU:n sisällä tuotteet pääsääntöisesti kulkevat vapaasti. Ei siis tarvitse maksaa tulleja tai tehdä tulliselvitystä. Ebayn osalta on kuitenkin oltava tarkkana, sillä myyjä voi ilmoittaa olevansa EU:ssa, mutta tuote tuleekin oikeasti EU:n ulkopuolelta. Silloin ostaja on velvollinen tullin maksamaan. Useinmiten nämä tällaiset myyjät liittyvät uusien vaatteiden myymiseen - esimerkiksi monet kiinanhalpailtapukujen myyjät ovat rekisteröineet itsensä Ebayssa myyjäksi johonkin EU-maahan, mutta myynti-ilmoituksissa sitten lukee, että tuote tehdään ja toimitetaan Kiinasta.

   Oheinen Tullin opas on myös hyödyllinen:
   http://www.tulli.fi/fi/suomen_tulli/julkaisut_ja_esitteet/asiakasohjeet/ostaminen_ulkomailta/tiedostot/019_yksityish.pdf

   Poista

Mukavaa, kun jätät tervehdyksen! Kiitos ideoistasi ja kommenteistasi.
Tavoitat myös sähköpostilla: johanna[a]talojajatoiveita.fi

*Viestit tarkistetaan ennen julkaisua*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff