lauantai 20. heinäkuuta 2013

Suomesta - eiku Kiinasta, eiku Thaimaasta

3 kommenttia:
 

Eilisessä Aamulehdessä oli mielenkiintoinen juttu täysin suomalaisiksi luulemiemme tuotteiden alkuperästä. Kyllähän suomalaiselle kuluttajalle jää helposti kuva useasta suomalaisesta design-tavarasta, että designin lisäksi tuote olisi myös valmistettu Suomessa. Jutussa esiintyvistä tuotteista vain kolme on Suomessa valmistettuja: Iittalan Kivi-tuikku, Pentikin Vanilja-kulho sekä Fiskarsin sakset.

Usein kuluttaja on valmis maksamaan hieman extraa kotimaisiksi luulemistaan tuotteista. Jutussa huomautettiin, että alkuperämaata ei usein ilmoiteta lainkaan. Huijataanko suomalaista kuluttajaa lainrajoissa ostamaan kotimaiseksi luulemiansa tuotteita sillä, että valmistusmaa jätetään kertomatta? Mitä ajatuksia "suomalaista valmistettuna muualla" -tuotteet sinussa herättävät? 

Itse ainakin uskon katsovani ja etsiväni tietoa valmistusmaasta tarkemmin seuraavalla kerralla. Sitten onkin seuraavan pohdinnan paikka: tukeako pelkkää suomalaista designia vai pitääkö suomalainen design olla myös valmistettu Suomessa täten liittäen kuvioon huomattavasti useamman suomalaisen työpaikan.

3 kommenttia:

 1. Hui, olipa uutinen! Olin aina ajatellut kyseisten tuotteiden kokonaan suomalaisia! Nyt ovat silmät auenneet!

  VastaaPoista
 2. Toisaalta ainakin minä olen tuon jo kauan tiennyt... Tuntuu, että tieto tuli joillekkin täytenä yllätyksenä.

  Mun mielestän nuo ulkomailla, koska ne tehdäänkin halvemmalla, tehdyt pitäisi myydäkkin sitten edullisemmin :) Itse ainakin olisin valmis maksamaan kunnon kotimaisesta enemmän.

  Kovasti jäi mietityttämään tuo Muumien kohtalo, missä maassa ne tehdään? En saanut kuvaa niin paljon suurennettua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onhan tämä asia ollut esillä yksittäisten tuotteiden kohdalla silloin tällöin. Toisaalta juttu laittoi ajattelemaan, että se on jopa suurin osa meidän "ikonituotteista", jotka ovat ulkomailla tehtyjä.

   Muumimukeissa oli muistaakseni niin (ja pränttiä tulkiten), että Pikku Myy ja Hemuli mukit tehdään Suomessa, muut ulkomailla.

   Olen samaa mieltä: "ei-suomalaisista" esineistä joutuu maksamaan turhan kovan hinnan, siihen nähden, että ne eivät ole kuitenkaan kotimaisia.

   Poista

Mukavaa, kun jätät tervehdyksen! Kiitos ideoistasi ja kommenteistasi.
Tavoitat myös sähköpostilla: johanna[a]talojajatoiveita.fi

*Viestit tarkistetaan ennen julkaisua*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff