torstai 23. tammikuuta 2014

Tulppaanituunausta - ohjeita ja vinkkejä

4 kommenttia:
 

Parhain tulppaanisesonki on kohta ovella.  Helmivillakon Erikan kanssa päätimme jakaa muutaman helpon asetelmavinkin teille kaikille sekä listata ylös tärkeimmät vinkit, jotta tulppaanit säilyvät kauniina mahdollisimman pitkään.


Tulppaaniasetelmia työstettäessä ensimmäinen askel on poistaa alimmat lehdet. Lehdet voi poistaa repäisemällä ja halutessaan siistiä vielä veitsellä.


Ensimmäinen helppo asetelma syntyi Ikean isoon Cylinder-kulhoon. Ennen kuin alat asettelemaan tulppaaneja kulhon reunan mukaisesti, lämmittele tulppaanien varsia käsisssäsi ja taivuta hellästi. Näin tulppaani asettuu kauniimmin maljaan eikä varsi katkea. Tätä vinkkiä en itse aiemmin tiennytkään!



Näyttävä asetelma syntyy jo kymmenestä tulppaanista.


Halutessaan mukaan voi lisätä vaikkapa heiniä.



Toinen asetelma tehtiin kolmeen pieneen erilliseen vaasiin.  Pikkumaljakoihin tulppaaneista ja vaikka oksista sekä mustikanvarvuista voi solmia nyyttejä. Erilaisilla sidontanauhoilla saa asetelmaan lisää ilmettä. Tässäkin kokoelmassa käytettiin kymmentä tulppaania.



Kolmas asetelmavinkki on kranssien hyödyntäminen. Tulppaanit on helppo asetella kranssien oksien väliin. Pakkasella tulppaanit jäätyvät kauniisti ja tulppaanein koristeltu kranssi on hieno koriste vaikkapa ulko-ovessa. Sisällä vastaavaa kranssia voi käyttää esimerkiksi ruokapöydän koristeena. Halutessaan tulppaaneille voi laittaa sisällä vesiputkilot, jolloin kukat säilyvät hengissä pidempään.


Lopuksi Erika teki tulppaaneista ison näyttävän kimpun. Kukka-asetelmia ostettaessa voi rohkeasti pyytää kimppua myös tulppaaneista eikä pelkästään perinteisimmistä leikkokukista. Kimppu oli henkäys kevättä ja leikkisyyttä.




Tällä kertaa tulppaaneina käytettiin hollantilaisia papukaija-tulppaaneja, jotka eroavat muun muassa terälehtien muodollaan meillä perinteisesti myydystä tulppaanista. Suomessa erikoistulppaanilajikkeiden kulutus on pikkuhiljaa nousussa. Kannattaa käydä kukkakaupoissa ostamassa myös hieman erikoisempia lajikkeita ja ihailla niidenkin kauneutta.


MUISTA tulppaanien kanssa:
  • Pakkasilla tulppaanitkin tulee suojata. Tee kukkaostokset ostoskierroksesi viimeisenä. Älä siis jätä talvipakkasilla pakattuakaan kukkaa autoon odottelemaan.
  • Kotiin tullessasi, anna tulppaanien olla omassa pakkauksessaan huoneen lämmössä hetki, jotta lämpötila tasaantuu. Avaa pakkaus vasta sitten.
  • Jos tulppaanit ovat olleet kaupassa ns. kuivamyynnissä eli eivät vedessä, katkaise varresta ainakin 2 cm pois. Katkaisemiseen käytä puutarhasaksia (huom! ei tavallisia saksia) tai terävää veistä tai puukkoa. Anna tulppaanien olla suojakelmupakkauksessaan maljakossa muutama tunti, jotta varret pysyvät ryhdissä.
  • Mikäli tulppaanit ovat kaupassa vedessä, riittää katkaistavaksi noin sentti. 
  • Vaihda tulppaanien vettä tarvittaessa ja varmista, että maljakossa vesi ei pääse loppumaan. 
  •  
     

4 kommenttia:

  1. Kiitos näistä ihanista ohjeista, tämä pistetään talteen :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos näistä hyvistä ohjeista! :) Tulppaanit ovat lemppareita, mutta harmittelen suuresti kun ne eivät ole käsittelyssä pitkä ikäisiä, josko näillä nikseillä ja vinkeillä saataisiin minunkin tulppaanit kukoistamaan pitkään :) KIITOS :)

    VastaaPoista

Mukavaa, kun jätät tervehdyksen! Kiitos ideoistasi ja kommenteistasi.
Tavoitat myös sähköpostilla: johanna[a]talojajatoiveita.fi

*Viestit tarkistetaan ennen julkaisua*

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 
© 2012. Design by Main-Blogger - Blogger Template and Blogging Stuff